Premiér si pozrel výsledky projektov, na ktoré vláda schválila dotáciu

27.10.2012 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 27. októbra (TASR) – Premiér SR Robert Fico si počas svojej dnešnej návštevy Starej Ľubovne pozrel výsledky projektov, na ktoré jeho predošlá vláda vyčlenila finančné prostriedky. Najprv skontroloval renesančný palác Hradu Ľubovňa, ktorý bol obnovený aj vďaka prostriedkom štátu. Tie vo výške cca jeden milión eur na výjazdovom rokovaní schválila vláda SR ešte v marci 2010.

"Chcem oceniť obrovský pokrok, najmä pokiaľ išlo o rekonštrukciu renesančného paláca, veľmi sa teším, že tento hrad patrí medzi najnavštevovanejšie hrady na Slovensku, ročne ho navštívi 120.000 turistov," zhodnotil premiér. Podľa neho dnes Ľubovniansky hrad v stave, v akom je, musí lákať návštevníkov. Okrem toho sa Fico podieľal aj na slávnostnom otvorení zrekonštruovanej športovej haly. "Teším sa z tejto haly, naša predošlá vláda na ňu vyčlenila taktiež milión eur," dodal Fico, ktorý si dnes okrem otvorenia haly zahral v jej priestoroch aj futbalový zápas.

Na spomínanom výjazdovom rokovaní vlády pred viac ako dvoma rokmi, bol schválený aj ďalší milión eur, a to na rekonštrukciu zimného štadióna v Starej Ľubovni. Projekt však bol nastavený tak, že štadión je síce prekrytý strechou, avšak nie je možné ho využívať. Primátorovi mesta Michalovi Biganičovi chýba minimálne 300.000 eur na jeho dokončenie a tieto prostriedky v meste momentálne chýbajú.

Hokejová hala nie je prioritou

"Máme teraz iné starosti, takže dokončenie hokejovej haly pre nás nie je prioritou," konštatoval Biganič. Podľa neho pri prestavbe haly pochybilo predošlé vedenie mesta, a v tomto s ním súhlasí aj premiér. "Ja som videl projekt vo Veľkom Krtíši, kde postavili za 950.000 eur nádherný moderný zimný štadión. Takže v tomto prípade už je to zodpovednosť mesta, že štadión nie je dokončený. Vláda teraz nedisponuje takou sumou, ktorá by mala postačiť na dokončenie zimného štadióna v Starej Ľubovni," upozornil Fico.

V Starej Ľubovni a okolí sa môžu obyvatelia tešiť aj z obnovenej nemocnice. Tá sa rekonštruovala od júla 2010 a práve dnes, za prítomnosti premiéra i ministerky zdravotníctva SR Zuzany Zvolenskej, slávnostne otvorili jej zrekonštruované priestory. Projekt bol zameraný na celkovú rekonštrukciu Ľubovnianskej nemocnice, ktorá je neziskovou organizáciou, s cieľom zvýšenia kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Vedenie zdravotníckeho zariadenia na tento projekt získalo nenávratný finančný príspevok vo výške 3,6 milióna eur, celkové náklady sa pritom vyšplhali na cca 4,4 milióna eur. Zvyšok prostriedkov šiel z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja a mesta Stará Ľubovňa.
 

Vyberte región